WoonWinkel West

Mijn VerbouwPremie vanaf oktober ’22

De Vlaamse Regering keurde op 4 februari 2022 ‘Mijn VerbouwPremie‘ definitief goed.

Mijn VerbouwPremie is een samenvoeging van de huidige inkomensgebonden renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen voor eigenaar-bewoners voor woningen ouder dan 30 jaar en energiepremies van Fluvius, namelijk dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsglas, warmtepomp, warmtepompboiler en zonneboiler.

Mijn VerbouwPremie zal met drie doelgroepen werken: twee inkomensafhankelijke doelgroepen voor de lage en middeninkomens en een algemene doelgroep onafhankelijk van het inkomen. Daarnaast wordt gewerkt met acht categorieën van werken: dakrenovatie, buitenmuurrenovatie, renovatie buitenschrijnwerk, renovatie vloeren en funderingen, binnenrenovatie, technische installaties en hernieuwbare energie (warmtepomp, warmtepompboiler, zonneboiler).

Om in aanmerking te komen voor Mijn VerbouwPremie  moet het pand minstens 15 jaar oud zijn. Behalve voor de investeringen in hernieuwbare energie. Hiervoor moet het pand minstens 5 jaar vergund zijn en moet, indien van toepassing, de EPB-aangifte tijdig zijn ingediend, conform de eisen.

Mijn VerbouwPremie voorziet hogere premies voor eigenaar-bewoners uit lagere inkomensgroepen die de kwaliteit en de energiezuinigheid van hun woning of appartement willen verbeteren. Ook verhuurders van een woning via een sociaal verhuurkantoor, komen in aanmerking voor een extra hoge premie.

Timing

Tot en met 30 juni 2022 kunnen de huidige premies, namelijk de renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen de energiepremies van Fluvius, nog aangevraagd worden via de huidige aanvraagprocedure. Op 1 juli 2022 gaan beide aanvraagloketten dicht en zullen er gedurende een periode van 3 maanden, tot en met 30 september 2022, geen premies kunnen aangevraagd worden. Het digitale loket van Mijn VerbouwPremie opent op 1 oktober 2022.

Simulator

Om burgers te tonen op welke premies ze recht hebben op basis van hun inkomen, werd een gebruiksvriendelijke simulator gebouwd. Zo kan iemand met renovatieplannen beter inschatten welke premies kunnen worden aangevraagd.